Crno Belo

Crno Belo


You are not connected. Please login or register

Apstraktna umetnost - WTF???

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Apstraktna umetnost - WTF??? on Wed Feb 02, 2011 11:43 amMislim da je naslov teme dovoljno naglasio... Dakle, kad vidim neku ovakvu sliku meni nije jasno sta je time umetnik hteo da kaze... Ima li neko ko bi zeleo da podeli mudrost smisla apstraktne umetnosti sa mnom Smile ?

View user profile http://davidvektor.blogspot.com/

2 Re: Apstraktna umetnost - WTF??? on Wed Feb 02, 2011 2:17 pm

Koliko sam shvatio, apstraktni umetnici se trude da slikaju vam okvira čula i logike, u smislu da pokušavaju da izraze sebe na način koji nije...pa tradicionalan da tako kažem. U cilju da naslika apstraktnu sliku, slikar ne koristi stvari kao sto je perspektiva, ili nešto kao "glavnog lika", ili oblik oko kog se cela likovna predstava odvija. Ako bi imala te elemente, poenta apstrakcije, kao odsečenosti od ograničenosti prirode, bi bila izgubljena.
Jedino što mogu da primetim na toj slici koju si postovao je užasna toplina izražena pretežnom pokrivenošću crvenom i variacijama žute i crvene. U teoriji boja stoji taj neki odnos temperature boja, gde bi recimo plava i zelena bile hladne, a crvena i žute tople i da bi oku posmatrača prikaz savršeno odgovarao, morao bi da poseduje savršen balans između temperatura boja, da bude taman onoliko npr žute koliko i njenog pandana u temperaturi. Svako stremljenje ka ekstremu bi likovnu celinu objasnilo kao vruću, ili hladnu. To je razlog zašto su recimo Rembrantove slike često mračne i ostavljaju osećaj vreline.
Kroz toplinu boja je lako izraziti osećanje(zar ne bi ste tu Vektorovu sliku videli kao ljutu, vatrenu, ili uzrujanu više nego kao smirenu, sređenu? Ima razloga zašto ljudi strast, rat, bol, vatru vezuju za crvenu npr, taj osećaj su videli u vatri kao likovni oblik koji bi dobro predstavio to osećanje, razuzdano, nepredvidivo, brzo, otud žuto i crveno vezane za ta osećanja, kao boje kojih je najviše u vatri) pa je moja pretpostavka da kroz apstrakciju slikar želi da izrazi svoju emociju jer boje dolaze do izražaja više kada su u ovoj formi nego kada je ograničena nekim konturama kojima je posmatrač okupiran u svakodnevnom životu, pa time ne može da svoju koncentraciju baci baš na čitanje boja, nego više na čitanje toga što mu je već poznato. Zamislite sebe kada gledate sliku nečije face, evo npr opet Rembrant(obožavam njegov rad i obožavam da mu citiram slike Very Happy)

Pored toga što sam vam skrenuo pažnju, na toplotu njegovog stila, verovatno bi prva stvar koju biste zagledali bio ovaj čovek i njegov izraz lica, pre to nego kompozicija boja kojom je cela stvar predstavljena.
Kompleksni fizički oblici kao što je ljudsko lice su čoveku daleko interesantniji i bliskiji od kompozicije boja, te stoga svoj fokus baca više na samo lice, a sa njega će isto tako, ako je umetnik dobar, pročitati emocije koje slika želi da predstavi, boje i odnos mogu da pojačaju tu emociju sa lica, ili čak baci u kontru, što može biti dobar efekat isto tako. Takođe, vidite da su sve boje na slici koja ime jasne "glavne likove" orijentisane tako da služe objašnjavanju "glavnog lika" viđe nego za sebe, što je po mom mišljenju cilj apstrakcije.
Dakle moja teorija glasi: Umetnik kroz apstrakciju želi da prikaže "metafizičkije" stvari kao što su osećanja, atmosfera, ili neka energija, jer kroz boje to dobija u mnogo više sirovijoj i izraženijoj varijanti nego kad bi koristio složene forme iz prirode kao što su oblik, senka, ili ugao posmatranja.

Takođe bih uporedio apstraktnu likovnost sa muzikom. Nekako mi se čini da, ako bi muzika bila predstavljena u likovnoj formi, uzela bi formu apstrakcije. Ne čini li vam se tako? Nisam sebi tačno definisao na šta mislim, ali eto i to da dodam. Smile

P.S. Trenutno nisam ljubitelj apstraktne umetnosti, nikada nisam video nešto što mi se svidelo tu.

View user profile

3 Re: Apstraktna umetnost - WTF??? on Wed Feb 02, 2011 2:23 pm

Znam da cesto na slikama koju si ti okacio Davide, umetnici prikazuju cesto mrtvu prirodu ili bilo sta drugo ali svedeno na te kvadrate. Pa tako recimo crveni kvadrat predstavlja abazur lampe, dok ovaj skoro beli, predstavlja svetlo koje prolazi kroz gornji deo abazura. Ljubicasti mozda stolnjak...

View user profile http://fotoreportaza.wordpress.com/

4 Re: Apstraktna umetnost - WTF??? on Wed Feb 02, 2011 2:34 pm

Hm...

Shvatam Jarca sta hoce da kaze, secam se da sam citao negde oskudno o tome. Ali to sto sam citao bavilo se pitanjem zasto je neka umetnost krenula u tom pravcu...

Ali ako bi LeftLife mogao malcice detaljnije da pojasni Smile mozda da doprinese nekim primerom Very Happy

View user profile http://davidvektor.blogspot.com/

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum